Χαρά Βαμβακά
Περίληψη
Το συγκεκριμένο σχέδιο διδασκαλίας έχει σχεδιαστεί για ενήλικες εκπαιδευόμενους που φοιτούν σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και μπορεί να εφαρμοστεί στα πλαίσια εργαστηρίου αγγλο-αμερικάνικης λογοτεχνίας. Μετά το τέλος της ενότητας οι εκπαιδευόμενοι επιδιώκεται να είναι σε θέση να: αναγνωρίζουν τον στίχο «To be or not to be, that is the question» («Να ζει κανείς ή να μην ζει, ιδού η απορία» από το θεατρικό έργο του William Shakespeare, Άμλτετ, να αναγνωρίζουν τη σκηνή του νεκροταφείου από το θεατρικό έργο του William Shakespeare, Άμλετ, να ανατρέχουν, να καταγράφουν, να εκθέτουν και να μοιράζονται προσωπικά διλήμματα, προβληματισμούς, να δίνουν λύσεις σε διλήμματα, να αξιοποιούν εμπειρίες και βιώματα, να χειρίζονται το χρόνο αποτελεσματικά. Και όλα αυτά με αφορμή την τέχνη. Ακόμα και αν οι εκπαιδευόμενοι ενός σχολείου δεύτερης ευκαιρίας δεν είναι εξοικειωμένοι με την τέχνη, το σχέδιο διδασκαλίας μπορεί να εφαρμοστεί και τα αποτελέσματα να είναι εντυπωσιακά. Για την ολοκλήρωση του απαιτούνται 3 διδακτικές ώρες.
Λέξεις κλειδιά: αγγλικός γραμματισμός, αγγλική λογοτεχνία, εκπαίδευση ενηλίκων, τέχνη.
Α. Ταυτότητα σχεδίου διδασκαλίας
Α1. Γενικά χαρακτηριστικά
Το συγκεκριμένο σχέδιο διδασκαλίας έχει σχεδιαστεί για ενήλικες εκπαιδευόμενους που φοιτούν σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και μπορεί να εφαρμοστεί στα πλαίσια εργαστηρίου αγγλο-αμερικάνικης λογοτεχνίας. Μετά το τέλος της ενότητας οι εκπαιδευόμενοι επιδιώκεται να είναι σε θέση να: αναγνωρίζουν τον στίχο «To be or not to be, that is the question» («Να ζει κανείς ή να μην ζει, ιδού η απορία» από το θεατρικό έργο του William Shakespeare, Άμλτετ, να αναγνωρίζουν τη σκηνή του νεκροταφείου από το θεατρικό έργο του William Shakespeare, Άμλετ, να ανατρέχουν, να καταγράφουν, να εκθέτουν και να μοιράζονται προσωπικά διλήμματα, προβληματισμούς, να δίνουν λύσεις σε διλήμματα, να αξιοποιούν εμπειρίες και βιώματα, να χειρίζονται το χρόνο αποτελεσματικά.
Και όλα αυτά με αφορμή την τέχνη. Ακόμα και αν οι εκπαιδευόμενοι ενός σχολείου δεύτερης ευκαιρίας δεν είναι εξοικειωμένοι με την τέχνη, το σχέδιο διδασκαλίας μπορεί να εφαρμοστεί και τα αποτελέσματα να είναι εντυπωσιακά. Ακόμα και αν οι εκπαιδευόμενοι ενός σχολείου δεύτερης ευκαιρίας δεν είναι εξοικειωμένοι με την τέχνη, το σχέδιο διδασκαλίας μπορεί να εφαρμοστεί και τα αποτελέσματα να είναι εντυπωσιακά. Χαρακτηριστικά άλλωστε είναι τα λόγια του Baker (2009):
Πήρανε μια γυναίκα απ’ τον δρόμο
και την κάθισαν με το ζόρι στην πλατεία
Με απειλές
Με κολακείες
Με δωροδοκίες
Την υποχρέωσαν να μοιραστεί με τους ηθοποιούς
ένα κομμάτι της ζωής της
Μα εγώ δεν καταλαβαίνω από τέχνη
Κάτσε ήσυχα, της είπαν
Μα δε θέλω να βλέπω στενάχωρα πράγματα
Κάτσε
διαβάστε τη συνέχεια